12 אוקטובר ,2024

צ'י קונג תיפוף בתוף מסגרת ומה שביניהם

קובי הגואל הוא שחקן ומוסיקאי ותיק שדרך סיפורו האישי התגלגל לתרגול והוראת הצ'י קונג. הוא מצא שהשילוב של שתי האהבות שלו מביאה לתוצאות הן מבחינה רפואית והן מבחינה נפשית ומוסיקלית.

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Print

הצ׳י קונג (או צ׳י גונג) מהווה את הבסיס לאמנויות הלחימה והריפוי הסיניות. מעריכים שהוא בן כ-2300 שנה. התיפוף בתוף מסגרת נמצא בכל התרבויות וכפי הנראה לפחות כ 12000 שנים. מה הקשר בין שניהם? אסביר זאת דרך סיפור המסע הפרטי שלי.

שמי קובי הגואל ואני יליד 1962. התחלתי לנגן בגיל 6 בתופים מן המזרח הקרוב ומאז לא הפסקתי. בגיל 12 נמשכתי לכיוון שירה משחק וריקוד ואחרי הצבא למדתי משחק בניסן נתיב תל אביב. שם התגלתה אצלי יכולת אקרובטית טבעית שהובילה אותי לאימונים מאד אינטנסיביים (בדיעבד התברר שהיו אינטנסיביים מידי). העליתי כושר והייתי בעל יכולת תנועה גבוהה מאד. בשלב מסוים הבנתי שהקרקסנות לא מתאימה לי ונכנסתי לקריירת משחק. הנגינה הוסבה בעיקר להנאה וכלי ליצירתיות משותפת. תמיד הייתי אדם אקטיבי וספורטיבי, אהבתי להזיז את הגוף שלי ותמיד להיות בעשייה. לא הייתה דאגה אחת בליבי בנוגע לבריאות הפיזית שלי ולגוף שלי. פשוט הייתי קם בבוקר ויוצא לחיות את החיים. הכל כרגיל, עבודה, משפחה וזוגיות .שום דבר לא הכין אותי לעתיד הקרב.

יום אחד תוך כדי אימון גופני רגוע יחסית, התחילו להופיע לי כאבים בכתפיים, בהתחלה דקירות שהרגישו כאילו מישהו דוקר אותי בתוך הכתף. כל פעם שניסיתי להרים את היד דקירה מטורפת הופיעה שוב, לאחר כמה ימים הכאב חלף ושכחתי ממנו. יום אחד תוך כדי עבודה על הבמה, משום מקום הופיעה דקירה חדה נוספת שגרמה לי להפיל את הכוס שהחזקתי ביד. האמת שלא ייחסתי לזה כזו חשיבות, לא העליתי בדעתי שאני צריך לחשוש ממשהו חמור שיקרה לי, וישנה את הדרך שבה אני מתנהל. ״מה לי ולחשש הזה?״ חשבתי לעצמי ולא ייחסתי לזה חשיבות. הכאבים שבו והופיעו, עד שלא הייתה דקה אחת של שקט. למעשה הייתה זו רק ההתחלה…

נכנסתי לרוטינה של כאבים שליוו אותי לאורך כל היום ומהר מאוד עברו גם ללילה. מצאתי את עצמי לא מצליח להעביר לילה שלם בשינה. כל לילה שעות של התהפכויות במיטה, בניסיון למצוא אפילו תנוחה אחת שתתן קצת הקלה מהכאבים. גם כשהצלחתי להירדם, הייתי מתעורר בבוקר חסר אנרגיה, כאילו לא ישנתי, סיוט אמיתי. לא תמיד היו אלה כאבים חזקים, אבל הם תמיד היו נוכחים ומטרידים ביותר, הם ליוו אותי בשקט ברקע עם כל דבר שעשיתי ביום. לאט לאט זה התחיל להשפיע עלי בפעילות היומיומית השגרתית כמו להוריד מוצר מהמדף העליון בסופר, להרים את המפתחות שנפלו על הרצפה, להוציא את השקיות של הקניות מהאוטו ולהכניס אותן הביתה, וזה לא הפסיק שם…

התחלתי לחשוש שאני חולה באופן רציני וחשבתי לעצמי: "אם עכשיו אני ככה אז מה יהיה בעוד כמה שנים?" הייתי כל הזמן עצבני ולמרות זאת המשכתי לעבוד באותו קצב וכך הכאבים וחוסר השקט רק הלכו והתגברו. יום אחד, תוך כדי אימון רגיל המלווה בכאבים בלתי פוסקים, ניסיתי לרדת ממקום גבוה שהיה בחדר האימונים ונפלתי מגובה של 3 מטר. שכבתי המום על הרצפה כמה דקות. לא נפצעתי, אבל התחלתי לסמוך פחות על הגוף שלי. באותו יום הבנתי שאני חייב לטפל בעצמי והתחלתי לחפש מרפא.

עברתי סיבוב ארוך בין תרופות וטיפולים במערכת הרפואית הרגילה. כדורים נגד כאבים, אנטי דלקתיים, זריקות של סטרואידים ותוספים למיניהם וכך עברה חצי שנה, הרגשתי כמו עכבר מעבדה. אמנם השגתי הקלה זמנית לכמה ימים אבל אז הכל חזר כמו בומרנג. הבנתי שהישועה לא תגיע מהטיפולים הקונבנציונליים והחלטתי לחפש במקומות אחרים. ניסיתי כמה סוגים של טיפולים אלטרנטיביים, עד שהגעתי לדיקור והתחלתי לראות אור. המטפל שלי הציע את ה צ׳י קונג כפעילות אקטיבית תומכת. בהתחלה היה לי קשה מאוד, הייתי רגיל לפעילות מאד מהירה ופתאום הייתי צריך הכל להאט!!!

אחרי כמה אימונים (עם קושי רב ראוי לציין והמון התנגדות פנימית) התחלתי לראות שיפור מדהים. משם הריפוי התקדם בקצב קבוע והכאבים ירדו, יכולתי שוב להרים ידיים לגובה מבלי להתכווץ מכאב, התחלתי לישון לילות שלמים ברצף, להתעורר עירני ואנרגטי, המיקוד שלי עלה, הסבלנות והשלווה חזרו, וסופסוף חזרתי לעשות דברים שפחדתי פעם לעשות. זה אפילו בא לידי ביטוי בעבודה ובקריירה שלי. לאחר כמה שנים של אימונים בצ׳י קונג, למדתי כ 3 שנים ובנוסף לעשייתי בתחום האמנות התחלתי ללמד צ׳י קונג.

אז מה זה למעשה צ'י קונג?

צ׳י – אנרגיה במובן הרחב של המילה.

קונג/גונג– תהליך, תנועה במובן הרחב של המילה.

מדובר בתרגילים רבים שפיתחו רופאים סיניים לשמש כתחזוקה למטופלים שלהם ותחזוקה לעצמם/ן. התרגילים מחקים פרוטוקול טיפולי בדיקור ולמעשה מעירים את הנתיב האנרגטי שאליו מכוון התרגיל. הם מבוססים על מערכת אנרגטית שגילתה הרפואה הסינית דרך ניסוי וטעיה (על עצמם ועל אחרים) המשפיעה על האיברים שלנו ועל השדה האנרגטי של הגוף. יש כ 4000 דרכים לתרגל צ׳י קונג (טאי צ׳י היא אחת מהן). בטיפול בדיקור, המחט עושה את הגירוי. בצ׳י קונג/גונג, התרגיל עושה את הגירוי. נהוג לחשוב שתחילת הפרקטיקה היא לפני כ- 2500 שנה עם הרופא הראשי של הקיסר. אחד הבולטים בתחום היה חואה טו שחי במאה השניה לספירה והעלה סדרות של תרגילים בנוסף להסברים האנרגטיים והציורים שלהם. סדרת חמשת החיות שלו היא אחת מהסדרות אותן אני מלמד בכפוף לשינויים העונתיים. לכל עונה התרגיל שלה. הפילוסופיה הרפואית הסינית מבוססת על כמה חלוקות ואחת מהן היא היסודות. מים (חורף, כליות); עץ (אביב, כבד); אש (קיץ, לב); סתיו (מתכת, ריאות) ואדמה המקשרת ביניהם (מערכת העיכול, קישור בין הקיץ לסתיו). התרגילים העתיקים תורמים לאיזון הגוף והנפש ומגבירים את אנרגיית החיים של המתרגל/ת.

הרפואה הסינית מדגישה את העיקרון שעל האדם לדאוג לבריאותו ולאיזונו הפנימי, גם כאשר הוא בריא ולא רק כשחוסר האיזון כבר מתבטא כמחלה. הדגש הוא רפואה מונעת .על פי תפישת הצ'י קונג, ישנן שלוש דרכים לשמור על איזון פנימי: האחת- שמירה על תזונה בריאה, השנייה- הקפדה על אורח חיים נכון ומאוזן והשלישית- תרגול צ'י קונג. בצ'י קונג הרפואי מתרגלים: יציבה נכונה, נשימה נכונה, שימוש מושכל בגוף להפקת עוצמה מירבית במינימום מאמץ, איזון האיברים הפנימיים, מיקוד של ההכרה ומדיטציה, איזון הגוף והנפש, הגברת המודעות הפנימית – מודעות לתחושות, רגשות ומחשבות ומודעות לגוף הפיזי, מודעות לסביבה- להשפעת הגומלין בינינו לסובבים אותנו.

הדרך שאני בחרתי ולמדתי מיוסי מורגנשטרן מבוססת על החלוקה של היסודות. התרגול שלי מורכב מתרגילים קבועים לאורך כל השנה ובנוסף תרגילים שמתחלפים כל כ 4 שבועות בהתאם לשינויים העונתיים. תרגול מאד מדויק ואישי ומתאים לכל אחד ואחת כי האימון נעשה בהתאם ליכולת האישית ואפילו הרגעית באותו יום. כך שביום מסוים ייתכן שאתרגל את אותו התרגיל בצורה מתונה וביום אחר יותר אינטנסיבית. הלימוד הפנימי נעשה מדויק ואישי ומביא לנו את היכולת להתמודד ולהתמיד עם היום יום בצורה יעילה.

משפחת תופי המסגרת

תופי המסגרת הם מן העתיקים שבתופים, ומופיעים בכל תרבויות העולם. תופי המסגרת מבוססים על מסגרת עץ שרוחבה בין 5 ל-10 ס"מ וקוטרה נע בין 15 ס"מ ל-70 ס"מ. על המסגרת מתוחים עור טבעי (דג, כבש, עז או עגל) או פלסטיק. ב-ריק, ב-טרר, וב-מזהר קבועות בתוך המסגרת שתי שורות של מצילות מנחושת בקוטר של 3 עד 8 ס"מ, שגודלן יחסי לגודל המסגרת. ב-דוירה, ב-דיירה, ב-דאף הפרסי וב-גאבל האזארי מחוברות בתוך המסגרת טבעות קטנות. בתוך ה-בינדיר, בצמוד לעור התוף, מתוחים 1 עד 3 מיתרים. לנו מוכר תוף המרים שמופיע בתורה ומיוחס למרים אחותו של משה. בתקופה הזאת תופי המסגרת ככל הנראה לא היו מצוידים במצילות, אלא היו מסגרות פשוטות שמתחו עליהן עור של בעל חי.

לתופי המסגרת נוהגים לשייך תכונות של אוויר, מים ואדמה. התיפוף בתוף מסגרת, היא מסורת נגינה עתיקה ביותר שהולכת יד ביד עם התפתחות המין האנושי ובכל התרבויות. משפחה ענפה של תופים מקוטר של 20 סמ בברזיל ומרוקו עד קוטר של 80 סמ ואפילו מטר בסיביר ויפן. הנוכחות שלו נמצאת הרבה בטקסים, בתפילות, באירועי שירה נשגבת ובאירועי מוזיקה מיוחדים. כמובן שבעידן המודרני המשפחה נמצאת בכל הסגנונות המוזיקאליים.

לאורך כל שנות ההוראה שלי ראיתי את המשותף בשתי השיטות -הצ'י קונג והתיפוף .לאחר 28 שנות הוראה במוזיקה ו כ23 שנות הוראה בצ׳י קונג, מאות רבות של תלמידים פרטיים בתחום המוזיקה, ועשרות מתאמנים בתחום הצ'י קונג, מצאתי את עצמי יום אחד עומד ומנגן בסטודיו שלי ותוך כדי מתרגל צ׳י קונג והגעתי לתובנות רבות והחלטתי לשלב במסגרת ההוראה הפרטנית שלי בנגינה על תופי המסגרת את הצ'י קונג. נדהמתי לראות איך שילוב מועט של תרגילים בתחילת כל שיעור מקדם את התלמידים באופן מהיר יותר. מאז ועד היום לימדתי מאות תלמידים ואצל כולם ראיתי שיפור מדהים גם בהתקדמות בנגינה וגם במהירות שבה התנועה הפיזית נלמדת כך שאחת תחזק את השניה ותוביל את המתרגל לתהליך עמוק יותר .כך נולדה לה הסדנה לשלב באופן יותר סינרגי את הצ'י קונג והתיפוף בתוף מסגרת .

המחזור השני של הסדנה הסתיים ובימים אלה מתחיל המחזור השלישי והתוצאות מעל לכל המצופה.

 

 

הכותב הינו קובי הגואל, יליד 1962, נשוי ואב לשלושה בנים. שחקן ומוזיקאי כ 40 שנה, מורה למוזיקה ולצ'י קונג כבר מעל 20 שנה. 

מוזמנים ליצור קשר:
Kobi.hagoel@gmail.com
0507451040
kobi-Hagoel.com 

לרקוד עם היסודות- קליפ מאחד המפגשים

שתפו:

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Print

מעבר בין כתבות

תגובה אחת

  1. היי ילד יקר
    קובי=ק-צב וב-ריאות י-חד
    הגואל=גאולה.

    זו התוצאה של מי שחושק ,חפץ וכמהה לבריאות.
    ב ה צ ל ח ה 🏊‍♂️🤸‍♂️👌👍🏆🤹‍♀️☯️

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

מודעה

כתבות נוספות:

קטגוריות

הצטרפו אלינו

היו הראשונים לקבל את העדכונים הכי חמים

יכול לעניין אותך גם:

תרומה עם Paypal

PAYBOX

העברה בנקאית

רוני גאמר
בנק לאומי 10
סניף 857
חשבון: 4829580

IL810108570000004829580 :Iban

דילוג לתוכן
Verified by MonsterInsights