מהי התעוררות ואיך מתמודדים איתה על הצד הטוב ביותר?
מאמר מסכם למתעורר הטרי.
"תיקח את הגלולה הכחולה והסיפור ייגמר. אתה תתעורר במיטה שלך ותאמין למה שתרצה להאמין.
תיקח את הגלולה האדומה, תישאר בארץ הפלאות ואני אראה לך כמה עמוקה היא מחילת הארנב…
תזכור. כל מה שאני מציע לך זאת האמת, שום דבר מעבר."
אנו בעיצומו של תהליך התעוררות גלובלי. תהליך שהחל לפני תקופת הקורונה, ומאז הגיעה למחוזותינו, התהליך הואץ משמעותית. אז מה הוא תהליך התעוררות? תהליך ההתעוררות האישי יכול להגיע משני מישורים ונראה שונה מאוד בכל מישור ויחד עם זאת אותם מישורים יכולים להתחבר לאותו תהליך התעוררות. חלק מהאנשים חווים תהליך התעוררות למציאות החיצונית (למטריקס) שגילו לפתע שהיא ממש לא מה שחשבו וחלק אחר של האנשים חווים התעוררות למציאות הפנימית שגילו לפתע שהם לא מי שהם חשבו ומתחילים לשאול שאלות לגבי מי הם ומה המהות שלהם. מה שנקרא למעשה תהליך רוחני. לפעמים, ואולי עם הזמן יותר ויותר, תהליך ההתעוררות הרוחנית ותהליך ההתעוררות למציאות החיצונית (מה שנקרא המטריקס שאנחנו חיים בו) יכולים להתאחד לתהליך אחד שמשלים את עצמו משני הרבדים.
בתהליך ההתעוררות למציאות החיצונית אנשים מסיבות שונות התעוררו ומתעוררים למערכת שליטה שמנהלת את חיינו על ידי כלכלת חוב ושיעבוד, שליטה במדיה ובערוצי התקשורת, במידע שאנחנו נחשפים אליו, במדע, ברפואה ובעוד ועוד נושאים שרלוונטים לחיינו ובונים לנו את תפיסת המציאות. כמו שמורפיוס מסביר לניאו על המטריקס –
"המטריקס נמצא בכל מקום. הוא מקיף אותנו מכל כיוון. אפילו עכשיו בחדר הזה ממש. אתה יכול לראות אותו כשאתה מסתכל מהחלון או כשאתה מדליק את הטלויזיה. אתה יכול להרגיש אותו כשאתה הולך לעבודה, כשאתה הולך לכנסייה, כשאתה משלם את המיסים. זה העולם שנמשך מעל עיניך כדי לעוור אותך מהאמת… שאתה עבד ניאו. כמו כולם נולדת לשעבוד. לתוך כלא שאתה לא יכול לטעום, לראות או לגעת בו. כלא לנפשך."
הרובד השני של ההתעוררות- ההתעוררות הרוחנית יכול להגיע בכמה אופנים אבל בעקרון האדם מתחיל לשאול את עצמו שאלות מהותיות כגון מי הוא באמת, מה הם החיים,
מה אנחנו עושים פה, מה המשמעות שלי ומה משמעות הבריאה? גם ההתעוררות ברובד הזה יכולה להביא לשינויים קיצוניים בתפיסת המציאות למרות שהיא מגיעה מבפנים ואולי הסביבה לא באמת נתפשת כשונה אבל עצם העובדה שהאדם הסובייקטיבי מתחיל לשאול שאלות ולהסתכל על תפיסת המציאות שלו, שהייתה ודאית עד עכשיו, בסימן שאלה ויש לכך השפעה על הכל. על ההתנהגויות, הדפוסים, ההרגלים, על יחסים בין אישיים ועוד.
אין התעוררות נכונה ושני הרבדים לא סותרים אחד את השני אלא משלימים. כנאמר לעיל לא חייבים לעבור את שניהם ביחד אבל לפעמים גם זה קורה. כך או כך יש לשני המצבים הרבה נקודות דמיון. בשני המצבים האדם צריך להסתגל לתפיסת מציאות חדשה. בשני המצבים השינויים הפנימיים שיעבור יכולים להוביל לקשיים בהכלה של המצב החדש ולשינויים בבחירות השונות בחיים. למשל- האם אני בזוגיות שמתאימה לי? בעבודה שאני רוצה להיות בה? במעגל החברים שנכון בשבילי? בנוסף הסביבה הקרובה אלינו לא תמיד יודעת איך להכיל את המצב ואיך להתמודד עם אדם שנמצא בתהליך שכזה. המצב יכול להוביל לרגשות קשים של בדידות, תסכול, חוסר אונים, פחד, כעס, בלבול ועוד.
אז איך מתמודדים?
האדם שעובר תהליך התעוררות נמצא במסלל דינאמי של התפתחות שבמהלכו הוא גם מתמודד עם השינויים שנוצרו בתפיסת המציאות שלו עד עכשיו וגם בדרך כלל המתעורר ממשיך בתהליך ונחשף למידע נוסף ומגיע לתובנות חדשות. בתהליך ההתעוררות יש כל הזמן משחק של הכלה ובחירה. קבלה והכלה של המצב החדש ומשם בחירה של איך לפעול נוכח המצב. שלב הקבלה וההכלה הוא שלב קריטי בתהליך ויש לשים עליו דגש משמעותי. לא חסרים מקרים, ואני מכיר באופן אישי, מתעוררים שבלי הפסקה נחשפו למידע רב בלי איזון וללא הדרגה, והגיעו למצב של חוסר יכולת להכיל את המצב ופעלו בדרכים שהובילו אותם בסופו של דבר לבית חולים פסיכיאטרי. כדי למנוע מצבים כאלו וכדי לעבור את התהליך על הצד הטוב ביותר למרות שבכל מקרה מדובר בתהליכים מאתגרים אכתוב כמה טיפים.
דרכי פעולה ומודעות בתהליך
- מודעות מודעות מודעות– להיות בתשומת לב ומודעות למתחולל בתוכי. האם אני לחוץ? רגוע? כועס? חסר סבלנות? מבולבל? מפוחד? להיות מודע למה מתחולל בתוכי כי רק עם הידיעה של איך אני מרגיש אפשר לדאוג לצרכים האישיים כדי להגיע לשלוות נפש.
- לא לעבור את זה לבד– חלק מהאתגר העיקרי בתהליכים שכאלו היא חוסר ההבנה של הסביבה אותנו וחוסר היכולת שלנו לתקשר את מה שעובר עלינו וזה יכול להוביל למקום של הרבה בדידות, עצב ותסכול. חשוב מאוד למצוא מישהו שאנחנו סומכים עליו שיכול להכיל אותנו כדי לשתף אותו בתהליך. אם אין כזה מישהו בחיינו אפשר לחפש ולהכיר אנשים חדשים שחווים דברים דומים או לגשת לבעל מקצוע (עדיף אחד שאנחנו רואים שגם אם הוא לא מכיר את הנושאים הרלוונטים לפחות שנרגיש שאפשר לסמוך עליו שיכיל את התהליך שלנו).
- למנן את רמת החשיפה– רבים מהמתעוררים שנחשפים למידע מטלטל ממשיכים ומציפים את עצמם במידע עד לרמה של חרדה פחד ולחץ. צריך לעשות את זה בהדרגה, כל אחד בקצב שמרגיש לו נכון ולפעמים למנן את החשיפה. זה לא תמיד קל כי זה ממכר ויכול להוביל למקום שהכל בו נראה שחור.
- להיחשף לתכנים חיוביים– האנושות נמצאת בהתעוררות גדולה. המטריקס צף ונגלה לעין ומתקבל הרושם שזה כל מה שקיים. ההתעוררות בנוסף הביאה וממשיכה להביא איתה הרבה דברים חיוביים לעולם. להשתדל להיחשף גם לתכנים כאלו כדי לא להיכנס למקום שהכל נראה שלילי ופסימי. זה לא המצב אבל בקלות מאוד יכול להיתפש כך.
- להיות בחמלה כלפי עצמינו– יכולים להיות מצבים שנרגיש שאנחנו צריכים לפעול בדרכים שאנחנו לא רגילים ושגם הסביבה הקרובה אלינו לא רגילה. להשתדל להיות בחמלה עם עצמינו, להקשיב לצרכים שלנו ולתת לעצמינו את מה שאנחנו צריכים. התהליך יכול להציף אותנו ברגשות ונתחיל להכיר בעצמינו צדדים שלא הכרנו. לאפשר לעצמנו להיות לבד אם אנחנו צריכים שקט וזמן לעכל או לבכות כשאנחנו עצובים. אנחנו אנושיים וחשוב מאוד להיות רכים לעצמינו כמו שהיינו רוצים שהסביבה תהיה כלפינו.
- לקבל את הסביבה– האדם המתעורר יכול לחשוב שכמוהו גם הסביבה שלו תרצה להיחשף למידע מעשיר על העולם שאנחנו נמצאים בו אבל לרוב זה לא ככה. הניסיון להעיר אחרים שלא מעוניינים בכך יכול להוביל לתסכול רב, כעס ובדידות. האדם בתהליך צריך לקבל שכל אחד נמצא בתהליך משלו ושיכול להיות שרוב הסביבה שלו לא תהיה מוכנה להקשיב. במיוחד אם הנסיון להעביר את הנושא מגיע עם הרבה פחד וכעס. שיפוטיות של הסביבה שלא יכולה או לא רוצה לקבל יכולה להיות אחד האתגרים הגדולים בתהליך. לכן כל כך חשוב לא לעבור את זה לבד.
- סיוע הרבליסטי– אפשר להיתמך בחליטות מרגיעות כגון קמומיל, לבנדר, טיליה ומליסה או ליטול כמה טיפות של רסקיו במצבי לחץ. תמצית פרחי באך יכולה לעזור גם כן, בכל אופן מומלץ להתייעץ עם אנשי מקצוע בתחום.
- לדאוג לגוף שלנו– שינה טובה היא הכרחית בתהליך שכזה. הנפש חווה הרבה מאוד עומס והיא צריכה את המנוחה שלה. גם לתזונה בריאה ולפעילות גופנית יש השפעות ישירות על מצב הרוח והויטאליות שלנו. זה יכול לעזור לנו לשחרר את הראש והמחשבות וגם מבחינה ביולוגית פעילות גופנית תורמת הרבה למצב הרגשי שלנו.
במידה ויש רגשות קשים ומאתגרים חשוב לקחת את הזמן וללמוד לעבוד איתם. זה נושא מאוד רחב ואני ממליץ לעבור את התהליך הרגשי עם בעל מקצוע. יש מגוון רחב של טיפולים כגון: פסיכותרפיה, טיפול קוגנטיבי התנהגותי, טיפול באומנות, פסיכודרמה, ריברסינג ועוד המון. ממליץ למצוא טיפול שמושך אותך, תופתע/י כמה אפשרויות לא שגרתיות יש בימינו. ממליץ מאוד לכל אחד להקדיש זמן באופן קבוע למדיטציה ותרגולי נשימה. יש לכך יתרונות רבים כגון: משפר מצבי דיכאון, מעצים תחושת רווחה, משפר את איכות השינה, שליטה בחרדות ועוד. אפשר להצטרף לקבוצות מדיטציה לתרגול ולימוד בכל הארץ.
סגנון נשימה מועיל במקרה של חרדה ולחץ – לנשום בצורה הבאה:
לקחת שאיפה כ-6 שניות.
להחזיק את האוויר בפנים 2 שניות.
להוציא נשיפה כ-8 שניות.
לחזור על הפעולה עד למצב של רוגע.
אנחנו נמצאים בתקופה אדירה שתזכר לדורות ולכל אדם יש משמעות גדולה בעיצוב העתיד שלנו בתור אנושות.
תברכו את עצמכם/ן על התהליך גם ברגעים הקשים. אנחנו אף פעם לא לבד, בטח לא היום.
מאחל בהצלחה רבה לך כיחיד/ה ולכולנו כחברה. לעוד שאלות בנושא מוזמנים ליצור איתי קשר באהבה רבה.
__________________________________________
דן פנחסי– פסיכותרפיסט, ליווי תמיכה והכוונה בתהליכי התעוררות.
מייל: Danpinchasi55555@gmail.com
*תמונת השער מאת שרון הורוביץ