מפגש רחם ביתי- שיתוף מחוויה אישית של סיבל זוארץ
השבוע ישבנו יחד בתל אביב 5 נשים בסלון הנעים והיפהפה של המארחת והמנחה שלנו, חלי דבורקין וקיימנו מפגש רחם ביתי. נפגשנו במסגרת רשת התמיכה לקהילה שיזם ויצר דר' פינקי פיינשטיין. בין לבין השיתופים נוצר חלל של שתיקה נעימה. כל משתתף משתף לפי בחירתו בזמן שמתאים לו אם בחר בכך. אני שמה לב שככל שאני נמצאת במפגשים האלה יותר, ככה אני חווה את השתיקות האלה כיותר ויותר נעימות. בהתחלה השתיקה היתה לי מעיקה… חשתי את אי הנוחות והמבוכה בחלל החדר והיה לי קשה לשאת את זה. לאט לאט התחלתי להתאהב בשתיקות האלה.
שמתי לב שלרגעי השקט והשתיקה יש איכות מרפאה משל עצמן. פתאום קולות הרקע מהבית והרחוב מתעצמים ואני מבחינה בהם. נביחה של כלב, תקתוק השעון, שאון המכוניות, קולות הנשימה והכחכוח של הנוכחים ועוד. ואז הקולות הפנימיים מצטרפים ועולים זיכרונות, רגשות, תחושות שונות בגוף. בכל שיתוף אני מוצאת חלק ממני. לפעמים אלו חלקים שהדחקתי, ששכחתי, שמעולם לא פגשתי.
לפעמים עולה בי צחוק ולפעמים דמעות בעקבות שיתוף כואב, מרגש או משמח של אחד המשתתפים. בכל סיפור אני מוצאת את עצמי מתרגשת מהאנושיות שבו, שבה. מרגישה את עצמי רוצה לקום ולחבק, לעודד, להרגיע אבל אני נשארת בשקט במקומי. מקשיבה, שולחת גלי אהבה ונחה בתוך התחושות כמו במרינדה. כל אחד בתורו ובתורה, פותחים את הלב ומניחים את עצמם במרכז לכמה דקות של הקשבה שקטה.
הדרך בה המפגש מתנהל אינה תואמת את האוטומט החברתי המקובל שלנו. אנחנו רגילים להגיב, לשאול שאלות שמראות על התעניינות, להוסיף מילות עידוד, התפעלות או כאב כשאנחנו מקשיבים למישהו. גם לצד השני יש ציפיות בד"כ לשמוע איזו תגובה, לקבל פידבק ש"מוכיח" הקשבה. במפגשי רחם ביתי חוקי המשחק שונים והמנחה פותח כל מפגש בהסבר קצר ובתזכורת כיצד המפגש עומד להתנהל, כדי שכל המשתתפים ידעו ויזכרו מהם הכללים. יש סיבה ותכלית לכללים אלה. זו הדרך ליצור את המרחב הבטוח שנוצר.
בחלק הראשון של המפגש נערך סבב שיתוף חופשי כשיתר המשתתפים יוצרים מעצם נוכחותם המכילה רחם של הקשבה, ללא תגובה. הדרך בה המפגש מתנהל יוצר תחושת חיבור שקשה לתאר, כדאי מאוד לחוות… כשמישהו מתחיל לשתף, אף אחת לא נכנסת לדבריו, מגיבה, שואלת, מחווה דעה, או נותנת עצה חכמה, כולנו פשוט מקשיבים. לפעמים אני ממש יכולה לשמוע בתוכי את קולות האוטומט מגיבים ומחייכת לעצמי. בשלב השני של הערב עוברים לשלב המינגלינג החברתי ומנשנשים מהכיבוד שכל אחד תרם לו משהו משלו. לצד שיחות נעימות והזדמנות להעמיק חברויות, זו גם הזדמנות ליצור קשרים חדשים, ליזום יוזמות חדשות, לקבל תמיכה, עצה וכל מה שמבקשים.
כך היה גם השבוע במפגשנו אצל חלי. כשסיימנו את סבב השיתופים, עברנו לנשנש, לשתות ולפטפט וגם להתייחס לשיתופים שעלו. במהלך המפגש נוצרו כתמיד חיבורים מעניינים. פעם ישבו זו לצד זו שתי מוסיקאיות מוכשרות, שלא הכירו עד לאותו ערב. בעקבות השיתופים האישיים, הן כבר דנו בשלב המינגלינג בשיתוף פעולה מרגש, החליפו טלפונים ויצאו בהבטחה להיפגש שוב בקרוב. כך קורה לעיתים קרובות במפגשים הללו.
הרצון הטבעי להכיר, לתמוך, לעזור ולהעניק האחד לשנייה הוא האוטומט שלנו והוא מתעצם ומתאפשר כשיש סביבה בטוחה ונעימה. בחוויה שלי, מפגשי רחם ביתי זו אחת הדרכים שלי לרפא ולהזין את עצמי אחרי תקופה מטלטלת של ריחוקים וניתוקים שנוצרו בה. במפגשים האלה אני חשה תמיד מחובקת, בטוחה ואהובה לא משנה מה אביא איתי למעגל. אני מוצאת את עצמי לעיתים קרובות משתפת משהו שלא תכננתי, שאולי מעולם לא שיתפתי וחווה שחרור והקלה מעצם ההוצאה לאור של אותו סיפור.
החוויה הזו היא עבורי קסם טהור שנוצר כשלבבות פתוחים מתחברים. זה מרגש במיוחד לאור התקופה בה היוזמה הזו נולדה. דווקא בתוך תקופה מלאת כאב, טלטלות, אכזבות, אובדנים, איומים, השתקות, מלחמה וגם מוות נולד כאן משהו מרגש. משהו שמהווה תשתית לארץ חדשה, שמביא איתו תקווה אמיתית לשינוי, נותן מענה אמיתי לצורך אנושי בסיסי – להשתייך. מרגשת אותי מאוד ההבנה כמה הלב שלי נפתח לאור ההשתתפות שלי במפגשים הללו.
לא תמיד הייתי אדם חברתי ופתוח. לא חשתי בנוח לשתף מחיי הפרטיים או לתת הצצה לחוויות כואבות. זה לא משהו שבא לי בקלות וכשאני רואה את עצמי במפגשים האלה, אני נדהמת ממה שקורה בתוכי, ובתוך האחרים. החמלה ממיסה את הפחדים וההתנגדויות, מורידה את חומות ההסתרה ומאפשרת לי להיות אני במלואי, אני מרגישה את השינויים המעודנים מלווים אותי אח"כ שעות וימים. אני חשה את האהבה בתוכי מתעצמת ומאפשרת לי להתחבר יותר בקלות לעצמי, לאהוב יותר את עצמי על כל חלקי, לחוש את האהבה בעוצמה גבוהה יותר לאנשים קרובים וגם לזרים בכל מיני סיטואציות יומיומיות שבעבר היה בהן יותר ניכור, זרות וחוסר סבלנות או עניין. אני מוצאת את עצמי יותר ויותר עוצרת ומתחילה שיחה עם אנשים אקראיים בתור בסופר, ברחוב, מתוך רצון להתחבר, לשמח, לגעת באנושיות הזו בכמה שיותר אנשים סביבי. זו עבורי תוצאה ישירה של המפגשים הללו והוכחה לריפוי שנוצר בהם.
את דר. פיינשטיין פגשתי לראשונה בסרטוני "לצלוח את הסופה" – בתקופת שיא הסגרים והריחוקים שלנו זה מזה והוא היווה עבורי אור באפילה. נעזרתי בקורסים ובסרטונים שלו כדי למצוא לעצמי עוגן בסערה שחווינו. גם אני, כמו רבים ורבות אחרים איבדתי את מקום עבודתי, איבדתי חברויות של שנים, חוויתי נידוי ויחס חשדני וכואב עקב בחירותי השונות מהמקובל בשנתיים האחרונות. חשתי את הניכור על בשרי וזה לא היה פשוט. היו אובדנים רבים לעכל ולהכיל. בתוך החלל שנוצר נולד צורך להתחבר מחדש, להיזכר במשותף, במה שמחבר בינינו, כתרופה למגיפת ההפחדה והפירוד.
מפגשי הרחם הביתי הם תוצר ישיר של התקופה הסוערת הזו. הם תשובה מנצחת לפחד והתרופה להתרחקות שלנו זה מזה ומעצמנו. לכן אני מאוד שמחה על הזכות להשתתף במפגשים האלה. זו הזדמנות בכל פעם מחדש לבחור להתחבר, להקשיב באמת, לראות את המשותף, להיות נוכחת ולפתוח את הלב. לעשות זאת בתוך מעגל בטוח גם עם אנשים זרים, שונים ולעיתים מאתגרים. לעשות זאת שוב ושוב ולמצוא את עצמנו מתאהבים באנושיות. אותה אנושיות שנדמה שקצת איבדה את עצמה.
בעקבות פתיחתן של קבוצות הרחם הביתי נולדו יוזמות נוספות שכל אחת עוטפת צורך אחר. כרגע ישנם ברחבי הארץ גם קבוצות לתרגול טרנספורמציה רגשית, מסעדות חברתיות ביתיות שמטרתן לחבר אנשים לארוחה משותפת וטעימה, מתוכננים פיקניקים קהילתיים אזוריים, נפתח בנק נתינה שמאפשר "הפקדה ומשיכה" של מגוון מוצרים ושירותים ללא מעורבות של כסף אלא רק מה שמכונה "מטבעות אהבה" ויש עוד שפע תכנונים מרגשים בדרך..
מפגשי רחם ביתי נערכים בכל רחבי הארץ כשרות ללא עלות למען הקהילה כחלק מהפעילות הענפה של תנועת הבית שלנו. כדי להנחות ולארח מפגש רחם ביתי אין צורך בידע קודם. המערך שיצר דר. פיינשטיין יחד עם קבוצת פעילים ופעילות נלהבים מאפשר לכל אדם שמעוניין בכך, לקבל תמיכה לפתיחת קבוצה. רשימת מפגשי רחם ביתי שנערכים נכון לרגע זה בהדרכתו של דר. פינקי פיינשטיין:
אפשר להתעדכן באתר "הבית שלנו" במגוון היוזמות והפעילויות הנוספות שמתעדכנות כל העת. נשמח שתצטרפו אלינו למשפחה החברתית החדשה 😊
סיבל זוארץ מתל אביב.
אמא לליה, מתבגרת בת 14 בחינוך ביתי.
עוסקת בהנחיה, הוראה והדרכה של סדנאות יוגה, מיינדפולנס ויצירה, מטפלת אנרגטית ויוצרת.
פעילה ויוזמת בתחום החינוך הביתי.
חברה בצוות תנועת הבית שלנו ושמחה מאוד על הזכות לקחת חלק בשינויים החיוביים והמרגשים שתקופה זו הביאה איתה.