26 מרץ ,2025

קהילוֹת בריאוֹת!

קבוצת ישראלים מקימה ישוב חדש בערבה הפועל מתוך עקרונות של חירות, שיתופיות, בריאות ואהבה לאדם כמו גם לאדמה. קהילה שיוצרת יחד את האלטרנטיבה. חברי הקבוצה הם גם האחראים על המאמר הזה, כתיבתו, הראיון עם יוזם הרעיון ומחפשים חברים נוספים שיצטרפו אליהם במסע ליישוב מחדש של ארץ ישראל הפצועה, שכה זקוקה לתקווה חדשה.

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Print

400 משפחות צועדות בבטחה ובנחת למרחב מאפשר
של אושר ובריאות

400 משפחות מגשימות את החלום, עוצרות ביחד את הרכבת ומתחילות לצעוד בבטחה ובנחת לתוך מרחב מאפשר של אושר ובריאות. נשמע חלום? בקרוב אצלכם, אם רק תבחרו בכך. בעידן של ערים שוקקות ואורח חיים מהיר, גוברת הכמיהה לקיום מאוזן ומספק יותר. רבים מוצאים את עצמם בוחרים בקהילות שמעדיפות מערכת יחסים עם הסביבה והטבע, מתוך הכרה בהשפעה העמוקה שיש לבחירות הללו על הבריאות האישית והקולקטיבית.

קהילות אלה מבססות יחסים סימביוטיים עם סביבתן. מוקפות בנופים בתוליים, וקרבה יומיומית לטבע. הקשר האינטימי הזה עם האדמה והאוויר מציע יתרונות בריאותיים רבים, החל מהפחתת מתח וחרדה ועד לשיפור הרווחה הכללית. מחקרים הראו כי בילוי בטבע יכול להוריד את לחץ הדם, להגביר את המערכת החיסונית ולשפר את הבהירות הנפשית. אין זה פלא שהקהילות הללו נוטות לדווח על רמות גבוהות יותר של בריאות גופנית ורגשית בקרב תושביהן.

היבט מרכזי שמייחד קהילות אלה הוא המחויבות שלהן לשיטות חיים ברות-קיימא. לעתים קרובות התושבים מגדלים את התוצרת האורגנית שלהם, מפחיתים פסולת, רותמים מקורות אנרגיה מתחדשת, ומחזקים את הקשר עם האדמה, האוויר, השמש, הרוח ומה שמסביב. אורח חיים זה לא רק מועיל לכדור הארץ אלא גם מטפח תחושת מטרה וקשרים חברתיים המקדמים בריאות נפשית ורגשית. המאמץ המשותף הנדרש לצורך תחזוק אורח חיים כזה מטפח גם תחושה משמעותית של קרבה וקהילה, ומחזק את הרעיון שבריאותם של אנשים קשורה באופן ישיר לבריאות הסביבה שלהם ולמערכות היחסים שהם מטפחים בתוך הקבוצה שלהם. על ידי חידוש הקשר שלנו עם העולם הטבעי ואימוץ חיים ברי קיימא אנו מרוויחים שגשוג פיזי, נפשי, רגשי ואפילו כלכלי, ומגלים דרך חיים מאוזנת הרמונית ומספקת יותר.

קהילות רבות ברחבי העולם מנהלות חיים כאלו במידה כזו או אחרת ולרוב מחוברות לסביבתן ולמשאבים השופעים בה. כפר אורוויל הממוקם בטמיל נאדו שבהודו, בו התושבים עובדים ביחד וחיים בהרמוניה עם הטבע, תוך התמקדות בפרקטיקות ידידותיות לסביבה, חקלאות אורגנית ואנרגיה מתחדשת. קרן פינדהורן, בצפון מזרח סקוטלנד, קהילה שידועה בגינון האורגני המוצלח והארכיטקטורה הידידותית לסביבה שחבריה מתחזקים. דמנהור, באזור פיימונטה באיטליה, שם הקהילה ידועה בגישה החדשנית שלה לחיים ברי קיימא ולפרקטיקות אקולוגיות ועוד.

גם בישראל קיימות מספר קהילות כאלה, ובימים אלה ממש מתארגנת לה יוזמה נוספת בארץ- יישוב "תהילות". ע"פ החזון היישוב יוקם על שטח של כ-1,000 דונם, קרוב למקום הנקרא עיר אובות, על כביש 90 בדרך לאילת, צפונית לחצבה ודרומית לים המלח, בטבע הקסום של הערבה התיכונה.

מעל ל-250 משפחות ראשונות נרשמו- יחידים, זוגות, משפחות עם ילדים קטנים, משפחות עם בני נוער, ואפילו פנסיונרים. אנשים מכל גווני האוכלוסייה חברו לרעיון ופועלים ביחד כדי להפוך אותו מרעיון למציאות. בכל יום מצטרפות עוד משפחות חדשות למיזם.

בתהילות שואפים לבסס אורח חיים נינוח המאפשר לכל אדם עצמאות כלכלית ואפשרות לבחור לעסוק בדברים אליהם הוא שואף מעומק ליבו.  במילים אחרות- "לצאת מהמרוץ". הדרך להגשים את השאיפה הזאת, קשורה בהוזלה משמעותית של מחיר הבית מבלי להתפשר על גודל ואיכות, הוזלת עלות כל מרכיבי המחייה, ויצירת תשתיות ומקורות הכנסה משמעותיים, כל זאת על מנת לאפשר רווחה כלכלית: 

הקמת חקלאות ביתית משותפת ליצירת ביטחון תזונתי לתושבים, שימוש במקורות אנרגיה מתחדשים, ייצור חשמל מקומי, הפקת מים מהאוויר, יישום אמצעי מחזור והפחתת פסולת, ובניית מבנים ידידותיים לסביבה שמתאימים למדבר תוך שימוש בבנייה קלה. לכל משפחה מתוכנן מגרש של כ–800 מ"ר, עליו בית של כ – 250 מ"ר הבנוי בבנייה ידידותית וקלה. כל בית מקצה שטח לגידול תוצרת חקלאית וכל משפחה תשקיע מספר שעות שבועיות לעיבוד גינת הירק שלה או בתחום נדרש אחר, בהכוונה של אנשי מקצוע בתחום החקלאות.

בשטחים הציבוריים ובגינות המשחקים יינטעו עצי פרי למאכל חופשי להנאתם של תושבי הכפר. בנוסף מתוכננות מגוון יוזמות להקמת עסקים יצירתיים שמבססים מרכזי רווח משמעותיים שמתחלקים בין כל התושבים. היישוב מתנהל במעגלי עשייה- מעגל לכל תחום חיים, וכל מי שהם בעלי הידע, היכולת, התשוקה והמשאבים מוזמנים ליזום או לקחת חלק ולהשפיע על התוצאה. כל ההחלטות מתקבלות בהסכמה מלאה בתהליך קונצנזוס. כמובן שכל פעילות הקהילה מתנהלת על פי חוקי מדינת ישראל.

יצאנו לשטח לשאול את תומי, הוגה תוכנית 'תהילות' מספר שאלות:

האם תוכל לספר לנו על עצמך ועל הרקע שלך? מה הניע אותך ליזום את פרויקט תהילות?

אני יודע שבעולם רגילים לחשוב שמאחורי פרויקטים נדלני"ם עומדים יזמים שהמניע שלהם הוא רווח כספי, ולכן אני מבין את הצורך לברר מי האיש שמאחורי היוזמה. אך סיפור "תהילות" שונה בתכלית השינוי. אני לא יזם, ואני לא מקבל ההחלטות בהתנהלות השוטפת, גם אין לי רווח כספי כאן, כך שבמהות של תוכנית תהילות האני האישי שלי ממש לא רלוונטי.
למעשה הגיתי את תוכנית תהילות ממניעים אישיים בלבד, אשתי וביתי היקרות לי מכל רגישות לקרינה אלחוטית עד כדי סבל על בסיס יומיומי, ברמה כזו שקשה להן לקיים אורח חיים תקין. כאחריות של בעל ושל אבא ניסיתי למצוא בארץ אפשרות למגורים והתנהלות שגרתית במרחבים ללא קרינה ולא מצאתי. אז אמרתי לעצמי-  'לפני שנחליט לעזוב את הארץ אנסה להקים ישוב שיותאם לרגישים לקרינה', לשם כך הגיתי את תוכנית "תהילות" שבמהותה נועדה להגשים אורח חיים איכותי ונינוח. 

מהי המטרה או המשימה העיקרית של תוכנית תהילות, וכיצד היא נועדה להועיל לקהילה?

בתהילות אנחנו שואפים להתנהל עם מיטב הטכנולוגיה אך ללא קרינה, התוכנית תספק לחבריה ביטחון בריאותי, ביטחון כלכלי, ביטחון חברתי, ביטחון באספקת המזון וכיוצא בזה. כדי להצליח להגיע ליישום התוכנית, אנחנו צריכים ראשית להבין שנדרש מאיתנו לקחת אחריות על עצמנו, וצריך שהיישוב ימנה מעל ארבע מאות משפחות, וכמובן שיתנהל רק לפי התקנון של תכנית תהילוֹת, ואז יהיה ניתן לממש חיים כאלו.

אילו יתרונות פוטנציאליים אתה צופה לאנשים שבוחרים להיות חלק מקהילת תהילוֹת, ואיזו אחריות מגיעה עם הבחירה הזו?

בשלוש מילים: להתחיל באמת לחיות. היום רובינו עובדים כדי לחיות, חיים כדי לעבוד. אדם קם בבוקר לעבודה, לא כי בא לו לקום אלא כי אין לו ברירה, אחרת הוא לא יוכל לקיים את עצמו. כיום מעטות המשפחות שסועדות ביחד ארוחת ערב משפחתית, זה הפך להיות פריבלגיה, שלא לדבר על ארוחת צהרים. ההורים בעבודה והילדים במוסדות חינוך, ההורים כבר לא מנחילים את הדברים שחשוב להם להנחיל לילדיהם, המסגרות הן אלה שמעצבות את תודעת הילדים. 
בתהילות אנו חותרים לסדר יום שבו כל אחד יוכל לממש את התכונות האישיות שלו, לעשות את מה שהוא באמת אוהב, גם אם הוא לא יתעשר מזה. היום מעטים יכולים להרשות לעצמם פריבילגיה כזו. בתוכנית תהילוֹת אנחנו חיים בהרמוניה עם הטבע והסביבה ומשתמשים בכל הטוב הטבעי האלוקי המופלא שקיים ביקום ומאפשר לנו חרות ושלווה ואהבה ומפנה לנו הרבה זמן איכות משפחתי וקהילתי כך שמי שרוצה לחיות ברמה סבירה יוכל לעשות זאת גם בלי להשתעבד למקום עבודה. כדי לזכות לחיים כאלה נדרשת הבנה עמוקה שזה נקרא לחיות, ולשחרר את כל תפיסות העולם הישן והתובעני ולהשתחרר מתבניות החשיבה המורגלות, שכובלות אותנו לחיי שעבוד. 

האם תוכל לתאר את טבעה של קהילת תהילוֹת, ומה מייחד אותה מישובים אחרים?

א. בשונה מכל הישובים ולא משנה אם זה ישוב קהילתי או חקלאי או שיתופי או קיבוץ שיחד הם יוצרים את תקנון החיים במקום, בתוכנית תהילות יש תקנון מוצק שנקבע מראש ומכריע את כל הדיונים שלא ניתן להגיע אליהם בהסכמות פה אחד, כך שכל מי שמאשר את התקנון מראש, למעשה "מעביר את עצמו" וועדת קבלה לאגודה, ומבטיח לכל היישוב חיים שלווים ומאושרים ללא מחלוקות וויכוחים וכוחניות כפי שרגילים היום.
ב. בשונה מכל הישובים ולא משנה אם זה ישוב קהילתי או חקלאי או שיתופי או קיבוץ שכל ההכרעות שם מתקבלות על ידי רוב או על ידי אילוצים של מיעוט בעל כוח, בתוכנית תהילות ההחלטות מתקבלות רק על ידי הסכמות פה אחד, מכיוון שהתפיסה היא שכל אחת ואחד הם עולם שלם, והמוטו הוא לאפשר לכל אחת ואחד להנות מהחיים לפי דרכו אמונתו ותחושותיו. משמעות הדברים היא שאין היררכיה של יו"ר וחברי וועד או מליאה וקואליציה ואופוזיציה וכדומה, אלא כולם שווים, וכל החלטה יכולה להתקבל רק על ידי מעגל שדן בנושא, שכל חבר באגודה יכול לבחור להשתתף באותו מעגל ולקחת חלק בהחלטות המעגל, להביע את עמדתו ולהציע פתרונות, לדון בכל הדרישות בנושא הנדון עד שמגיעים להחלטה שמסתדרת עם כולם.
נקודת המוצא היא שכל אחד אמור לשים לב שלשכן שלו יהיה טוב ולזכור שבאופן הדדי אם כל אחד דואג גם לשכניו, אז כולם דואגים לכולם. 

האם תוכל לשתף בכמה תכונות מפתח או מרכיבים של קהילות אוטונומיות שהופכות אותן לייחודיות או יעילות?

אני לא אוהב את המילה "אוטונומית", יש לה משמעות של הפרדה ועצמאות. ההיפך הוא הנכון, תכנית תהילוֹת נועדה להעצים את הסביבה שלה, ולאפשר עוגן חזק של ביטחון לישובים השכנים, ופועל יוצא מזה הוא שתהילוֹת לא תהווה נטל ולא תהיה תלויה בסביבתה.
 ולעצם השאלה, תוכנית תהילוֹת תוכל להתקיים רק על ידי כך שיגורו ביישוב תושבים שהמניע שלהם להצטרף לתהילוֹת נובע מהבנה שכך נכון לחיות, ובעיקר שזה לא מגיע רק ממניעים כלכליים, מכיוון שתוכנית תהילוֹת דורשת "ריסט" לחיים שהורגלנו אליהם. החברים שתוכנית תהילוֹת מתאימה להם הם אלו שמבינים שהקונספט של תהילוֹת ודרך החיים בתהילוֹת נכונים עבורם בכל רבדי החיים, ושזו הדרך בה הם בוחרים. 

כיצד הטכנולוגיה משחקת תפקיד במתן אפשרות ותמיכה בקהילות כאלו ובאילו אתגרים נתקלת בהקשר זה?

טכנולוגיה אינה מילה גסה, השאלה איך ולצורך מה משתמשים בה. אין ספק שהתפתחות הטכנולוגיה הופכת את חלום "תהילוֹת" לאפשרי ובר הגשמה. בתהילות אנו מתכוונים לבנות באמצעות פרקטיקות מתקדמות תשתיות מקומיות למים, חשמל וגז, בנוסף נוכל לגדל תוצרת חקלאית כפולה ומכופלת משטח אדמה נתון, נשתמש בחידושי הטכנולוגיה כדי לגדל שפע של מזון בתנאי מזג האויר בערבה, למשך כל ימות השנה. 
הטכנולוגיה גם מאפשרת לבעלי קריירה בתחומים רבים להמשיך את הקריירה שלהם גם ממקום כמו הערבה ובכך לאפשר לרבים נוספים להצטרף לגור יחד ביישוב. 

האם ישנם קריטריונים או קווים מנחים ספציפיים עבור יחידים או משפחות המעוניינים להצטרף לתהילוֹת?

כן, בשלב ראשון כדאי לקרוא וללמוד את התקנון ואת הסכם ההצטרפות, ולבחון באופן מעמיק אם צורת חיים כזו מתאימה למתעניין. האם הוא מבין את משמעות האוטופיה הזו. זה מוצר שאשפי שיווק לא יצליחו למכור, מכיוון שזה דורש הבנה פנימית ושינוי תבניות חשיבה מורגלות. "מוצר" שמתאים רק לאנשים שיש להם צורך קיומי לשינוי כזה בחיים.
ובאמת אנחנו רואים שלמרות השוני והמגוון בין המצטרפים הרבים, שהם בגילאים שונים, תפיסות חיים מגוונות, ותחומי עיסוק רחבים, יש חיבור מדהים בין חברי התוכנית, שהגיעו מכל רחבי הארץ, ונראה כאילו עברו ועדת קבלה ונבחרו בפינצטה אחד אחד. 
בעקבות אירועי השבעה באוקטובר, פירסם חבר הקבוצה, ניצן לב אור, בן קיבוץ בארי, סרטון המתייחס לאירועים ומזמין את כולם להצטרף לאלטרנטיבה שהוא חלק ממנה.

רוצים לשמוע עוד על התוכנית?

את כל הפרטים תמצאו כאן.

כותבת המאמר: רבקה מירון. מורה לאמנות, מעצבת מוצר בוגרת בצלאל, דבוראית מתחילה, מגדלת חמש תרנגולות ושני תרנגולים, חולמת בקטן.

מגיהה: יואלה עוזמו.

מרואיין: תומי יאנקוביץ, בעלה של אסתי ואבא של דולב, גר ברמת הגולן, מתעסק בפיתוח מוצרי לאוטאק ובתחום ההתפתחות והלמידה של ילדים.

שתפו:

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Print

מעבר בין כתבות

2 תגובות

  1. שלום
    האם יש תשתית מוכנה למגורים ?
    האם מתקבלות אלמנות. רווקים
    מה העלות ההתחלתית שחייבים כדי להתחיל לגור
    בברכה
    עליזה

    1. הי עליזה. בגוף המאמר עצמו יש אתר ופרטי קשר, עדיף לפנות אליהם בשביל לקבל מענה. תודה ובהצלחה
      נ.ב. למיטב הבנתי עוד אין תשתית מוכנה למגורים.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

מודעה

כתבות נוספות:

קטגוריות

הצטרפו אלינו

היו הראשונים לקבל את העדכונים הכי חמים

יכול לעניין אותך גם:

תרומה עם Paypal

PAYBOX

העברה בנקאית

רוני גאמר
בנק לאומי 10
סניף 857
חשבון: 4829580

IL810108570000004829580 :Iban

דילוג לתוכן
Verified by MonsterInsights